• Nieuws

Nieuws

We houden u graag op de hoogte. Zoals nieuws over onze organisatie, informatie over onderzoeken en andere interessante ontwikkelingen op het gebied van spraak, taal en gehoor.

Evenementen
Lees voor
Veranderingen voortgezet speciaal onderwijs
Organisatie 20 februari 2024

Veranderingen voortgezet speciaal onderwijs

In heel Nederland werken scholen aan inclusief onderwijs. Ook bij Auris werken wij hier al jaren aan. Hierdoor gaan steeds meer kinderen naar een school in de buurt. De leerling en de school krijgen daar dan de hulp van Auris die ze nodig hebben. In de toekomst moet dit het onderwijs op de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan vervangen. Dit betekent dat wij ons onderwijs anders moeten aanpakken.

Auris Taalexpress helpt leerkrachten bij vragen over TOS
29 januari 2024

Auris Taalexpress helpt leerkrachten bij vragen over TOS

Leerkrachten in het regulier onderwijs blijken vaak behoefte te hebben aan ondersteuning voor leerlingen met een vermoeden van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelden we Auris Taalexpress. In korte video’s beantwoordt een ambulant dienstverlener vragen van leerkrachten en geeft hen praktische tips voor in de klas.

Feestelijke start nieuwbouw Auris Taalplein
Organisatie 22 januari 2024

Feestelijke start nieuwbouw Auris Taalplein

Vrijdag 19 januari was het feest voor Auris Taalplein in Gouda. Alle heipalen zijn de grond in voor een bijzonder onderwijsgebouw. Aan de Coniferensingel komen Basisschool De Triangel, Auris Taalplein en kinderopvang Kind & Co samen onder één duurzaam dak.

Save the Date: 17 mei 2024 vierde editie van TaalStaal     
1 december 2023

Save the Date: 17 mei 2024 vierde editie van TaalStaal    

Vrijdag 17 mei 2024 vindt de vierde editie van het TaalStaal congres plaats. Thema deze keer is TOS en meertaligheid. Ben jij er ook bij? In het volledig vernieuwde NBC Congrescentrum in Nieuwgein presenteren vooraanstaande sprekers hun onderzoek over TOS en meertaligheid. Met onder andere dr. Kerry Ebert , onderzoeker aan de University of Massachusetts, prof.dr. Elma Blom, hoogleraar Universiteit Utrecht en Kentalis-onderzoeker drs. Mirjam Blumenthal. Alle drie zijn zij experts op het thema.

Nu ook VR-beleving voor ouders
7 november 2023

Nu ook VR-beleving voor ouders

Auris ontwikkelde niet alleen VR-filmpjes voor professionals in het onderwijs, maar presenteerde vandaag ook vier nieuwe filmpjes voor de Zorg. Kirsten van Os en Sarah van Leeuwen lieten onze ambulante behandelaren zien hoe ze met deze VR-filmpjes voor TOS en doof- en slechthorendheid (DSH) de gezinnen thuis nog beter kunnen helpen. Met de VR-filmpjes ervaren de ouders hoe het is voor hun kind om TOS te hebben of doof of slechthorend te zijn. De VR-brillen van Auris zijn beschikbaar voor iedereen die werkt binnen cluster 2.

Het verhaal van Auris
Organisatie 12 oktober 2023

Het verhaal van Auris

Eerder kreeg Auris een brief van een moeder. Zij was zo dankbaar voor de hulp die we hen, en vooral haar zoon, hadden gegeven. Dankzij Auris had hij een stem gekregen om te laten merken wat er in hem omging. Deze brief vormde de inspiratiebron voor een korte film over ons verhaal: het verhaal van Auris.

Taal en klanken automatisch analyseren voor logopedisten en linguïsten
11 september 2023

Taal en klanken automatisch analyseren voor logopedisten en linguïsten

De online Klank Analyse Tool (KAT) helpt logopedisten en linguïsten om automatisch benoemtaken of spontane taal van kinderen te analyseren. Met de KAT is het maken van een fonologische analyse gemakkelijk(er). 

Diploma’s op de Auris Colleges: gefeliciteerd!
11 juli 2023

Diploma’s op de Auris Colleges: gefeliciteerd!

Het was feest vorige week op de drie colleges van Auris. Daar kregen de leerlingen hun schooldiploma. We zijn erg trots op alle leerlingen!

Predicaat Excellente School 2023 – 2026 voor Auris Hildernisseschool
19 juni 2023

Predicaat Excellente School 2023 – 2026 voor Auris Hildernisseschool

‘Op deze school leer ik voor mezelf opkomen’ De Auris Hildernisseschool, voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, ontving maandag 19 juni voor de vierde keer het predicaat Excellent van de Onderwijsinspectie. De leerlingen, ouders, de school en het bestuur zijn enorm trots. De inspectie is lovend over de manier waarop de leerlingen les krijgen en leren om mee te doen aan de samenleving. Ook de professionalisering van de leerkrachten scoort goed. ‘Zowel de leerlingen als leerkrachten hebben veel baat bij de manier waarop wordt geleerd en gewerkt op de Auris Hildernisseschool.‘

Nieuw: Spraak-/taalspreekuur Auris Zorg
1 juli 2023

Nieuw: Spraak-/taalspreekuur Auris Zorg

Auris Zorg is gestart met een laagdrempelig online spreekuur voor professionals. Het spraak-taalspreekuur is er voor logopedisten, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, leerkrachten en medewerkers van een consultatiebureau met kinderen van 0 tot 12 jaar.   U kunt bij het online spreekuur terecht als u vragen heeft of een casus wilt voorleggen over de spraak-taalontwikkeling of het gehoor van een kind. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen over kinderen die moeilijk verstaanbaar zijn of weinig woorden lijken te kennen. Sommige kinderen uiten regelmatig frustratie of het valt op dat ze vaak in conflict komen met leeftijdsgenoten.

1 2 3 4 5 6