• Nieuws
  • Auris Taalkring doet mee aan MuziekAkkoord

Auris Taalkring doet mee aan MuziekAkkoord

Lees voor

25 november 2022

Donderdag 23 november traden de leerlingen van groep 4 van Auris Taalkring uit Hilversum op voor Koningin Máxima bij de ondertekening van het MuziekAkkoord Speciaal Onderwijs. Het akkoord gaat over muziekonderwijs op alle 543 basisscholen speciaal Onderwijs. Ook op Auris Taalkring wordt nagedacht over meer muziek voor de leerlingen.

Slapstick: vertellen zonder woorden

Om de ondertekening een feestelijk tintje te geven maakten een aantal klassen een bijdrage. ‘Méér Muziek in de Klas‘ benaderde vooraf muziekdocent Floor Esselman van Auris Taalkring. Lotte: ‘We kregen het aanbod voor twee gratis workshops slapstick maken. Iedereen had erg veel plezier bij het maken van het filmpje, dat natuurlijk ging over het bezoek van de koningin. Wat het maken van een slapstick zo leuk maakte voor de kinderen, is dat ze alles met beelden moesten laten zien, dit werkte heel goed! Het was echt een toevoeging. Hoe communiceer je ook met elkaar?’ Het slapstickfilmpje van de Taalkring is tijdens de ondertekening vertoond, de kinderen verzorgden de muziek erbij, samen met een organist.

Positief effect muziek op hersenen

Teamleider Lotte van Deursen: ‘Het maken van en luisteren naar muziek heeft een positieve invloed op de neurologische ontwikkeling van de hersenen en de sociale, emotionele en intellectuele vaardigheden van kinderen. Neuroloog Gottfried Schlaug toonde aan dat bij kinderen die musiceren de verbindingsbalk tussen de beide hersenhelften, het corpus callosum, groter wordt. Die hersenhelften gaan daardoor beter met elkaar communiceren. En dat is ongelooflijk belangrijk.’ Lotte van Deursen sprak met Koningin Máxima over het belang van muziekonderwijs in het SO en de toegevoegde waarde hiervan voor de kinderen.  Aan het ronde tafelgesprek deden vertegenwoordigers mee van verschillende clusterscholen en instanties.

Kunstpakt

Auris Taalkring is niet de enige school van Auris die kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft. Eerder sloot Auris dr. M. Polanoschool in Rotterdam zich aan bij Kunstpakt, waardoor de leerlingen museumlessen krijgen en musea ook lessen geven in Nederlandse Gebarentaal. Op de Auris Hildernisse krijgen de leerlingen de komende jaren lessen muziek, drama en dans.

 

Beeld Máxima met kinderen en rondetafelgesprek: Sed Vexy.