• Nieuws
  • Wendy Bliekendaal start promotieonderzoek

Wendy Bliekendaal start promotieonderzoek

Lees voor

25 juli 2022

Wendy Bliekendaal start promotieonderzoek

Afgelopen mei is Auris-onderzoeker Wendy Bliekendaal als buitenpromovendus aan de Universiteit Utrecht gestart met haar promotieonderzoek. Ze onderzoekt voor haar proefschrift de spellingvaardigheden van leerlingen met TOS in de bovenbouw van het basisonderwijs.

Haar onderzoek valt onder het Spellingproject, dat in 2019 startte als samenwerking tussen Auris en de Universiteit van Amsterdam. Na de overstap van Elise de Bree naar de Universiteit Utrecht is nu ook de UU betrokken.

Voor dit project is aan de ene kant de visie van leerkrachten van Auris op het spellingonderwijs aan leerlingen met TOS bekeken. De resultaten hiervan lees je op Didactief Online.
Aan de andere kant zijn er dictees en schrijfopdrachten afgenomen bij bijna 150 leerlingen met TOS en ruim 200 leerlingen zonder TOS. Aan dit onderzoek deden twee reguliere scholen en maar liefst elf Auris-scholen mee.

Een promotieonderzoek duurt gemiddeld vier jaar. In die tijd zoekt Wendy antwoord op de volgende hoofdvragen:

·        Is er een verschil in spellingvaardigheid en spelfouten tussen kinderen met TOS en typisch ontwikkelende kinderen?

·        Wat zijn voorspellers van de spellingvaardigheden en de spellingproblemen van kinderen met TOS?

·        Wat zijn de spellingvaardigheden van kinderen met TOS in een vrije schrijfopdracht?

·        Hangen de spellingvaardigheden van kinderen met TOS in een vrije schrijfopdracht samen met hun taalvaardigheden/schoolse vaardigheden?

Meer weten over wetenschappelijk onderzoek bij Auris, klik hier.