• Nieuws
  • Auris Taalexpress helpt leerkrachten bij vragen over TOS

Auris Taalexpress helpt leerkrachten bij vragen over TOS

Auris Taalexpress
Lees voor

29 januari 2024

Leerkrachten in het regulier onderwijs blijken vaak behoefte te hebben aan ondersteuning voor leerlingen met een vermoeden van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Om daaraan tegemoet te komen ontwikkelden we Auris Taalexpress. In korte video’s beantwoordt een ambulant dienstverlener vragen van leerkrachten en geeft hen praktische tips voor in de klas.

Auris Taalexpress is vanaf nu beschikbaar voor iedereen die hiervoor belangstelling heeft. De video’s richten zich op leerkrachten van groep 1 tot en met groep 4. Met de video’s van Auris Taalexpress geven we op een laagdrempelige manier handvatten aan leerkrachten om een leerling te helpen met (een vermoeden van) TOS.  In 23 korte video’s behandelt een ambulant dienstverlener een vraag uit de dagelijkse praktijk van leerkrachten. De adviezen die ze geeft zijn evidence informed, dat wil zeggen dat ze gebaseerd zijn op kennis vanuit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek.

Hoe werkt Auris Taalexpress?

De video’s staan op auris.nl/taalexpress en zijn voor iedereen toegankelijk. De leerkracht kiest een video op basis van de hulpvraag en bekijkt deze wanneer het uitkomt. In elke video staat een hulpvraag van een leerkracht uit het regulier onderwijs centraal. Een ambulant dienstverlener gaat in op de vraag. Heeft de leerkracht bijvoorbeeld het gevoel het kind niet goed te begrijpen. Of het idee dat de leerling de instructie niet volgt? Eén video bespreekt de basishouding van de leerkracht voor leerlingen met een vermoeden van TOS. Het gaat bijvoorbeeld om spreektempo en woordkeuze.

De algemene en snel toepasbare tips zijn voor leerlingen met een vermoeden van TOS, maar ook andere kinderen kunnen ervan profiteren. Auris Taalexpress kan altijd worden gebruikt, ook zonder een arrangement van Auris.

Auris dienstverlening verder verbeteren

Auris doet regelmatig te verbeteren en zet hierbij ook innovatie in. Auris Taalexpress is het resultaat van één van onze innovatieve projecten. We zagen dat er tussen het moment van signaleren van talige problemen door de leerkracht en het ontvangen van hulp van Auris, soms veel tijd zit. Met de Auris Taalexpress deelt Auris kennis op een laagdrempelige manier. Zo kunnen leerkrachten meteen aan de slag met de adviezen voor het onderwijs aan leerlingen met taalproblemen.