• Nieuws
  • Auris de Taaltuin krijgt cheque van wethouder Schotanus voor nieuw schoolplein

Auris de Taaltuin krijgt cheque van wethouder Schotanus voor nieuw schoolplein

Lees voor

22 maart 2022

Auris de Taaltuin kreeg vrijdag 18 maart een cheque van € 5000,- voor een nieuw schoolplein uit handen van wethouder Schotanus. De school deed eerder een aanvraag bij de gemeente Alphen aan de Rijn voor groen- blauwe schoolpleinen. Auris De Taaltuin (voorheen De Weerklank) werd in oktober heropend na een ingrijpende verbouwing en kan nu aan de slag met de plannen voor het plein.

Taal op het schoolplein

Auris de Taaltuin biedt speciaal onderwijs aan leerlingen van 4-12 jaar met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De Taaltuin wil ook graag het schoolplein aanpassen voor deze leerlingen. Door de natuur en taal te betrekken bij het buitenspelen, worden de leerlingen gestimuleerd en geprikkeld. Dit sluit goed aan bij het International Primary Curriculum (IPC) dat op de Taaltuin aangeboden wordt. Op deze manier wordt er zowel binnen als buiten betekenisvol geleerd.

Vernieuwde gebouw houdt rekening met taalontwikkelingsstoornis

In het vernieuwde gebouw is op diverse manieren rekening gehouden met de TOS van de leerlingen. Zo dempt vloerbedekking in de ruimtes het geluid en is er een betere akoestiek. Daardoor worden de leerlingen minder afgeleid door hinderlijk extra geluid. Dankzij een Soundfield in elk lokaal kunnen de leerlingen zich beter focussen op de gesproken taal. Verder wordt veel gebruik gemaakt van visuele ondersteuning met pictogrammen en Nederlands met Gebaren. De leerlingen worden zo op diverse manieren gestimuleerd in de taalontwikkeling. Zij worden op school begeleid door een team van leerkrachten, onderwijsassistenten, logopedisten en een orthopedagoog.