Consultatie & advies in de kinderopvang of een gastgezin

U werkt in de kinderopvang of in een gastgezin en u heeft vragen over de taalontwikkeling of het gehoor van een kind. Dan kunt u bij Auris kosteloos een consultatie aanvragen. Een medewerker van Auris brengt de situatie en problematiek in kaart. Bovendien krijgt u advies en tips hoe u het kind kan stimuleren. Zo zorgen we samen voor een optimale ontwikkeling.

Lees voor

Consultatie & advies bij kinderen tot 4 jaar

U heeft vragen over een kind dat bij u op de opvang zit of waarvan u gastouder bent. Gaan die vragen over de spraak- en taalontwikkeling, over het gehoor of over de manier waarop het kind communiceert? Dan kunt u bij Auris kosteloos een Consultatie & advies aanvragen.  Tijdens een consultatie kijken we naar wat nodig is om het kind te stimuleren. Na afloop ontvangt u praktische tips en handvatten waar u direct mee aan de slag kunt.

Hoe werkt het?

Voor een Consultatie & advies is toestemming nodig van de ouders. Heeft u toestemming? Dan vraagt u via onze website een consultatie aan. Een medewerker van Auris beantwoordt telefonisch uw vragen, of komt op de locatie om de situatie en problematiek in kaart te brengen. Na afloop ontvangt u gerichte handelingsadviezen en praktische tips.

Vervolgtraject

Soms is meer ondersteuning nodig. Dan geeft Auris advies over een eventueel vervolgtraject. Bijvoorbeeld:

  • Auris Ambulante behandeling op een kinderopvanglocatie
  • Auris Ambulante behandeling in gezinnen
  • Aanvragen van een plaatsing in een Auris behandelgroep

De aanvraag voor een vervolgtraject loopt via het Auris Aanmeldpunt.

Kan Auris niet de beste hulp bieden? Dan kunnen wij aangeven welke andere oplossingen er zijn en eventueel doorverwijzen.

Voor wie?

Auris Consultatie & advies is er voor kinderen tot 4 jaar die naar de kinderopvang gaan. Auris Consultatie & advies kan ook plaatsvinden bij een gastoudergezin. Alle consultaties zijn kosteloos.

Voorbeelden uit de praktijk

Voorbeelden uit de praktijk

Marlies is erg stil
Een leidster van de peutergroep maakt zich zorgen om Marlies. Ze is zo stil en zo in zichzelf gekeerd. De verhaaltjes begrijpt ze niet en ze kan er maar weinig over terug vertellen. Zijn er misschien problemen met het gehoor of is ze gewoon heel dromerig? Een medewerker van Auris komt een keertje kijken en geeft adviezen om het verhaal meer visueel te ondersteunen met behulp van de platen in het prentenboek. Op deze manier wordt Marlies beter betrokken bij het verhaal. Verder raadt ze ouders aan om een gehooronderzoek aan te vragen bij het Audiologisch Centrum.

Imran maakt geen zinnen

Imran maakt geen zinnen

Imran is 3,5 jaar en gaat naar de kinderopvang. Als hij praat gebruikt hij losse woorden. Hij maakt nog geen zinnen. Zijn leidster maakt zich zorgen, ook al begrijpt Imran haar opdrachten. Wat kan zijn leidster doen zodat Imran in langere zinnen gaat praten? Ze vraag consultatie en advies aan bij Auris.

Een medewerker van Auris komt langs en observeert Imran. Na haar bezoek geeft ze het advies om Imran te laten onderzoeken bij het Audiologisch Centrum van Auris.