• Klankentrainer

Klankentrainer

De klankentrainer is een tool waarmee logopedisten oefeningen voor bepaalde doelklanken op een leuke en gemakkelijke manier kunnen uitvoeren in een interventie. Met de klankentrainer kunnen ze goed bijhouden welke doelklanken geoefend zijn en hoe de oefening bij elk kind is verlopen. Op dit moment wordt de klankentrainer primair ingezet om data op te halen van kinderspraak van kinderen met TOS.

Lees voor

Hoe werkt de klankentrainer?

Met je Auris-account log je in op klankentrainer.nl. Je voegt jouw leerlingen of cliënten toe. Vervolgens selecteer je de doelklank die je wilt oefenen en gaat van start.  Per doelklank kunnen er diverse woorden worden geoefend.  Het kind ziet op het scherm een plaatje dat past bij het uit te spreken woord. Wanneer de uitspraak correct is, springt het plaatje verder totdat de doelklank tien keer correct is uitgesproken. Na de oefening staat in het overzicht welke oefeningen het kind heeft gedaan en met welk resultaat.

Waarom de klankentrainer?

Met de klankentrainer zijn er meer mogelijkheden voor interventie gericht op spraak. Kinderen kunnen hierdoor sneller klanken leren. Als ook ouders thuis met hun kind de klanken kunnen oefenen, verhoogt dat de thuisbetrokkenheid en vergroot dit het aantal oefenmomenten. Daardoor is de hele klankinterventie effectiever.

Toekomst

We willen toewerken naar een automatische spraakherkenning en analyse van de uitgesproken doelklank. Op basis daarvan kan het kind feedback krijgen. Op die manier kan ook een ouder of leerkracht met het kind met de klankentrainer oefenen, of kan het kind zelfstandig oefenen.
Het ophalen van de data gebeurt uitsluitend om de tool en de spraakherkenning te verbeteren. Hoe meer data we verzamelen, hoe nauwkeuriger we de tool kunnen toetsen en evalueren.
Als de nauwkeurigheid hoog genoeg is kan het repertoire aan spelletjes worden uitgebreid zodat de klankentrainer een nog afwisselendere oefentoepassing wordt.

Geïnteresseerd?

Neem een kijkje op klankentrainer.nl en log in met je Auris-account. Je kunt de oefeningen direct uitproberen. Wil je meer informatie of je aanmelden om ons te helpen data te verzamelen? Stuur een mail naar innovatie@auris.nl.